07-03-202214:56

Гуманітарна допомога: як долучитись до збору та як отримати її тим, хто потребує?

Гуманітарна допомога - цільова адресна безоплатна допомога, яка надається з гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги.

Відповідно до Закону України ,,Про гуманітарну допомогу” Мінсоцполітики – орган, який приймає рішення про визнання вантажів, коштів (у тому числі в іноземній валюті) виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою.

 

За даними Міністерства соціальної політики України наразі процедура ввозу гуманітарної допомоги з-за кордону до нашої держави  максимально спрощена:

- при ввезенні на територію України гуманітарної допомоги не потрібно отримувати окреме рішення про визнання вантажа гуманітарною допомогою,

- отримувач не обов’язково має бути включеним до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги,

- пропуск відбувається без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності,

- митна та прикордонна служби забезпечують невідкладний пропуск через Державний кордон України гуманітарної допомоги.

 У воєнний час до збору та розповсюдження гуманітарної допомоги задіяні практично всі громадські організації ,благодійні фонди та державні інституції.

Тож з метою сприяння громадянам у подоланні складних життєвих обставин у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, забезпечення оперативної координації заходів з вирішення проблемних питань у гуманітарній та соціальній сферах  Президент України  своїм указом створив Координаційний штаб з гуманітарних та соціальних питань та затвердив Керівника Офісу Президента України – головою Координаційного штабу.

 До складу Координаційного штабу входять Заступник Керівника Офісу Президента України з питань регіональної політики, Заступник Керівника Офісу Президента України з питань соціальної політики та охорони здоров'я, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, по одному представнику від Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України, радник Заступника Керівника Офісу Президента України з питань регіональної політики.

При цьому Кабінет Міністрів України забезпечує оперативну взаємодію представників обласних військових адміністрацій з Координаційним штабом; ефективну співпрацю з дипломатичними представництвами і консульськими установами іноземних держав в Україні, міжнародними організаціями, іноземними донорами щодо надання гуманітарної допомоги Україні.

 Національний банк України відкрив спеціальний рахунок для збору коштів для надання гуманітарної допомоги особам, які опинилися у складних життєвих обставинах у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

 Міністерство соціальної політики використовуватиме кошти, які надходять на цей рахунок, для підтримки громадян України, які найбільше страждають від війни:

- забезпечення їх їжею та питною водою, одягом та взуттям, засобами гігієни та товарами першої необхідності,

- забезпечення ліками та медичними препаратами,

- облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце свого проживання,

- надання одноразової грошової допомоги,

- задоволення інших першочергових потреб людей.

Рахунок – мультивалютний, на який переказ коштів можуть здійснювати міжнародні партнери та донори – у іноземній валюті (доларах США, євро, британських фунтах), український бізнес та громадян – у національній валюті.

Реквізити рахунку Міністерства соціальної політики:

UA823000010000032302338301027

Для зарахування коштів у національній валюті:

Банк: Національний банк України

МФО 300001

Рахунок № UA823000010000032302338301027

код ЄДРПОУ 00032106

Отримувач: Національний банк України

 

Для зарахування коштів у EUR:

BENEFICIARY: National Bank of Ukraine

BENEFICIARY BIC: NBUAUAUXXXX

IBAN DE05504000005040040066

PURPOSE OF PAYMENT: for crediting account 32302338301027

BENEFICIARY BANK NAME: DEUTSCHE BUNDESBANK, Frankfurt

BENEFICIARY BANK BIC: MARKDEFF

BENEFICIARY BANK ADDRESS:

Wilhelm-Epstein-Strasse 14, 60431 Frankfurt Am Main, Germany

 

Для зарахування коштів у USD:

BENEFICIARY: National Bank of Ukraine

BENEFICIARY BIC: NBUA UA UX

BENEFICIARY ADDRESS: 9 Instytutska St, Kyiv, 01601, Ukraine

ACCOUNT NUMBER: 400807238

BENEFICIARY BANK NAME: JP MORGAN CHASE BANK, New York

BENEFICIARY BANK BIC: CHASUS33

ABA 0210 0002 1

BENEFICIARY BANK ADDRESS:

383 Madison Avenue, New York, NY 10017, USA

PURPOSE OF PAYMENT: for crediting account 32302338301027

Для зарахування коштів у GBP:BENEFICIARY/RECIPIENT NAME: National Bank of UkraineSORT CODE: 60-92-42ACCOUNT NUMBER: 0080033041GB52CHAS60924280033041REFERENCE FOR CREDITING ACCOUNT: 32302338301027BENEFICIARY BIC: NBUA UA UXBENEFICIARY ADDRESS: 9 Instytutska St, Kyiv, 01601, UkraineBENEFICIARY BANK NAME: JP MORGAN CHASE BANK NA, LondonBENEFICIARY BANK BIC: CHASGB2LBENEFICIARY BANK ADDRESS: 125 London Wall, London EC2Y 5AJ, UK

 

Як повідомляє Міністерство соціальної подітики України, щоб долучитись до збору гуманітарної допомоги потрібно:

- донорам: визначитись з отримувачем гуманітарної допомоги (або отримувачі, зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, або інші організації відповідно до статті 1 Закону України ,,Про гуманітарну допомогуˮ), або направляти документи про готовність надання гуманітарної допомоги з її переліком та вагою на електронну адресу aidmsp555@gmail.com;

- заявникам: заповнити форму № 1, що додається (Bit.ly/3pojbWW), додати до неї заяву про визнання вантажу гуманітарною допомогою, завірені копії документів донора про надання гуманітарної допомоги із списком та вагою допомоги, що надається.

У разі відсутності заявника в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, необхідно заповнити заяву за формою № 2, що додається (Bit.ly/3M5Ac1M), та надіслати її на адресу aidmsp555@gmail.com одночасно із заявою про визнання вантажу гуманітарною допомогою і формою № 1.

Звернення надсилаються або до місцевих державних адміністрацій, або до керівників зон територіальної оборони за місцезнаходженням отримувача та /або набувача гуманітарної допомоги, або на електронну адресу aidmsp555@gmail.com.

Хто також є отримувачем гуманітарної допомоги?

Отримувачі гуманітарної допомоги - юридичні особи, які зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги:

  • підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, та уповноважені ними державні установи;
  • благодійні організації, створені у порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації";
  • громадські організації осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їх статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;
  • релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації";
  • реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на здійснення реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності.

Набувачі гуманітарної допомоги - фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається.

Отримувачі гуманітарної допомоги формують план розподілу допомоги між кінцевими набувачами.

 

Якщо Ви бажаєте долучитись до волонтерської роботи чи самі потребуєте допомоги у столиці, переходьте за посиланням та залишайте заявки Гуманітарна допомога Киянам (kyivcity.gov.ua)

 

Також з 1 березня розпочав роботу міжнародний гуманітарний штаб при Львівській митниці #ДопомогтиUALviv, створений спільно з волонтерами. Завдання Штабу — спрямувати всю роботу на допомогу українській армії, волонтерам та громадянам, які хочуть підтримати нашу країну під час війни та забезпечити безперешкодне переміщення гуманітарних вантажів та всього необхідного для Збройних Сил України. З часом перелік функцій буде розширюватися.

Контакти штабу :

 

Також з метою отримання гуманітарної допомоги потрібно звернутися до отримувачів гуманітарної допомоги. Контактні дані отримувачів гуманітарної допомоги та склад отриманих ними вантажів розміщені на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики (www. msp.gov.ua, розділ „Гуманітарна допомога”). Дані містяться у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги також за посиланням: https://human-aid.ioc.gov.ua/register-recipients-public

Для зручності та швидкого пошуку отримувачів гуманітарної допомоги рекомендуємо скористатися спеціальним фільтром: обрати необхідну область та населений пункт.

Інформацію щодо отримання необхідної допомоги можна дізнатись у органах місцевого самоврядування.
Всі структури наразі працюють над єдиним заданням– забезпечення
миру та збереження життя кожного українця.

У разі критичних потреб працює контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19 приймає дзвінки та запити:

◾від медичних закладів — у лікарських засобах, виробах медичного призначення, у кисні, бронежилетах для екстреної допомоги чи інших потребах для термінового реагування;

◾від громадян — щодо проблемних питань із забезпеченням інсулінами чи іншими лікарськими засобами в аптечних закладах.

Оператори зафіксують звернення та передадуть його для оперативного вирішення. #МОЗ триматиме на контролі усі запити.

Зі своєї сторони координуємо забезпечення медичних закладів критичними та необхідними потребами. Ми переможемо!

Сьогодні весь світ солідарний із Україною, ми всередині країни теж надзвичайно об’єднані. Дякуємо кожному за вагомий вклад у спільну справу.

Миру Україні, миру кожному з нас!