04-03-202410:00

Відбувся Подільський науково-практичний форум для державних реєстраторів та нотаріусів

Подільський науково-практичний форум для державних реєстраторів та нотаріусів - Done 
Проте, безцінний досвід та враження залишились.

У Хмельницькому відбувся форум державних реєстраторів та нотаріусів з представниками Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)  та Міністерства юстиції України.
 
Заступник начальника ЦМУ МЮ (м. Київ) Олена Яковюк, відкриваючи форум, побажала учасникам плідної роботи на розвиток українського правового поля.
 
До дискусії та активного обговорення долучились:
• В'ячеслав Хардіков - директор Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України
Віктор Дубовик - директор Департаменту (керівник Офісу) протидії рейдерству Міністерства юстиції України
• Віра Бондаренко - директорка Департаменту нотаріату Міністерства юстиції України
• Кирило Міненко - начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)
• Наталія Козаєва - Голова відділення Нотаріальної палати України в м. Києві, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу.
 
До форуму приєдналися перші особи області: Перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації (в.о. Голови Хмельницької обласної військової адміністрації) Сергій Тюрін, Голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, заступник міського голови у Хмельницькій міській раді Микола Ваврищук.

Кирило Міненко під час виступу підбив підсумки 2023 року в напрямку протидії рейдерства у регіонах Центральної юстиції  та зауважив:
«У Центральному МУ МЮ (м.Київ) працює 40% приватних нотаріусів всієї України і більше 30% нотаріальних дій вчиняються саме нотаріусами ЦМУ МЮ. Практично половина всіх анульованих свідоцтв припадає якраз на подання ЦМУЮ, тому контроль в цій сфері здійснюється таким чином, що ми випрацювали 0 толерантність до будь-яких протиправних дій як зі сторони державних реєстраторів, так і зі сторони нотаріусів»
Також керівник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) висловив подяку представникам Міністерства юстиції, а саме Департаментам, які здійснюють безпосередній контроль за діяльністю нотаріату і реєстрації, це Офісу протидії рейдерству, Департаменту державної реєстрації, Департаменту нотаріату.
Та додав, що виключно при хорошій взаємодії Міністерство юстиції України, територіального органу, Нотаріальної палати, реєстраторів і місцевої влади - можливий хороший, якісний продукт, як у сфері державної реєстрації, так і у сфері нотаріату.

Голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк виразила вдячність Олені Яковюк за активну роботу в регіоні та вручила відзнаку. Попри війну та спрямування всіх зусиль на допомогу Збройним Силам України для гідної відсічі ворога, Україна розвиває усі свої державні інституції.

"На початку повномасштабного вторгнення частина реєстрів була закрита, люди з розумінням до цього поставились. Зараз служби області працюють, консультують, допомагають, здійснюють усі необхідні дії завдяки заходам із кібербезпеки. Українська діджитал-індустрія має високий рівень захисту даних, щоб протистояти кібератакам та інформаційній агресії рф", - зазначив губернатор Хмельниччини.

Сергій Тюрін вручив подяку від Хмельницької обласної військової адміністрації начальнику Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Кирилу Міненку за активну співпрацю у захисті прав громадян. А Віолетта Лабазюк, голова Хмельницької обласної ради, вручила подяку Олені Яковюк за якісну роботу в правовій сфері регіону.

В продовження зустрічі учасники підбили підсумки роботи нотаріату за 2023 рік та плани його розвитку, обговорили типові порушення та санкції до нотаріусів та реєстраторів і питання контролю за діяльністю у сфері держреєстрації. Також говорили про кіберпростір в умовах війни та захист нотаріуса у кримінальному провадженні.