28-04-202212:52

Умови та порядок включення до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 480 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану» постановляючу частину постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» викладено в новій редакції» (далі – Постанова).

Постановою передбачено, що нотаріальні дії щодо цінного майна здійснюються нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції України переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (далі – Перелік).

Підпунктом 9 пункту 2 Постанови, визначені критерії, за якими нотаріуси включаються до Переліку.

Для включення до Переліку приватні нотаріуси міста Києва та Київської області, які відповідають визначеним критеріям, мають подати заяву про включення до Переліку до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ). Така заява подається засобами поштового зв’язку в паперовій формі або особисто (безпосередньо) на адресу: 01001, м. Київ, пров. Музейний, буд. 2-Д, або в електронній формі з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису на електронну адресу: info@kv.minjust.gov.ua.

Примірний зразок заяви про включення до Переліку до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) можна завантажити тут.

При цьому звертаємо увагу нотаріусів, що заяви надіслані на інші електронні адреси окрім зазначеної вище або направлені без накладення кваліфікованого електронного підпису у випадку їх направлення в електронній формі розглядатися та реєструватися НЕ БУДУТЬ.

Крім цього, повідомляємо, що приватним нотаріусом заява аналогічного змісту подається до відповідного відділення Нотаріальної палати України.

Примірний зразок заяви про включення до Переліку, наданий відділенням Нотаріальної палати України у місті Києві доступний за посиланням.

Вказана заява до відділення Нотаріальної палати України у місті Києві може бути подана:

- засобами поштового зв’язку в паперовій формі на адресу відповідного відділення:

Відділення Нотаріальної палати України у місті Києві: 02141, Київ, вул. О. Мишуги, буд.7а, оф.1.

- в електронній формі з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) на адресу:

Відділення НПУ у м. Києві: npu.kyiv2020@gmail.com.

У разі направлення заяви з накладенням КЕП до такої заяви додається відео, яке необхідне для перевірки перебування приватного нотаріуса за місцем розташування його робочого місця, а саме: відео будинку з адресною табличкою та безпосередньо робочого місця нотаріуса з присутністю на відео нотаріуса.

- Подача заяви особисто (безпосередньо) визначеному члену правління Відділення Нотаріальної палати України у місті Києві:

- Козаєва Наталія - Голова відділення (м. Київ, Дарницький район, вул. О. Мишуги, буд. 7а, оф.1, з понеділка по п’ятницю з 11.00 - 16.00, моб. тел. (050) 330 09 95.

- Верповська Олена (м. Київ, Печерський район, вул. Глазунова 4/47, з понеділка по п’ятницю з 11.00 - 16.00. моб. тел. (067) 502 05 02.

- Соврас Олена (м. Київ, Дніпровський район, вул. Миколайчука Івана, буд.5, кв.6, код 36, з понеділка по п’ятницю з 11.00 - 16.00, моб. тел. (098) 400 32 98.

- Юр-Капінос Андрій (м. Київ, Подільський район, вул. Борисоглібська, 4, кім. 11, з понеділка по п’ятницю з 11.00 - 16.00, моб. тел. (050) 310 54 37.

Зауважуємо, що з питань направлення приватними нотаріусами Київської області заяв про включення до Переліку необхідно звертатися до відділення Нотаріальної палати України у Київській області.

Протягом двох робочих днів з дня отримання заяви про включення до Переліку відділення Нотаріальної палати України у місті Києві/в Київській області повідомляє Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ) щодо фактичного здійснення приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці.

Варто зазначити, що заява про включення до Переліку подається нотаріусом особисто та має містити виключно достовірні відомості з обов’язковим зазначенням номеру свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю і діючої електронної адреси.

Після надходження заяв про включення до Переліку Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ) протягом чотирьох робочих днів забезпечує перевірку достовірності інформації, вказаної у заяві, та повідомляє Міністерство юстиції України про результати такої перевірки та інформацію, надану відділенням Нотаріальної палати України у місті Києві/в Київській області.

У свою чергу Міністерство юстиції України протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перевіряє відповідність нотаріуса критеріям, що визначені підпунктом 9 пункту 2 Постанови, та включає його до Переліку або приймає обґрунтоване рішення про відмову у такому включенні, копія якого протягом трьох робочих днів направляється нотаріусу.

Одночасно повідомляємо, що у разі подання нотаріусом недостовірної інформації у заявах про включення до Переліку, грубого порушення закону або Постанови Кабінету Міністрів України, якою визначаються особливості нотаріальної діяльності або державної реєстрації в умовах воєнного стану, Міністерство юстиції України невідкладно приймає обґрунтоване рішення про виключення такого нотаріуса з Переліку. Копія відповідного рішення направляється нотаріусу протягом трьох робочих днів.

Звертаємо увагу нотаріусів на те, що статтею 12 Закону України «Про нотаріат» серед іншого встановлено, що свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю може бути анульоване Міністерством юстиції України у разі неодноразового порушення нотаріусом правил професійної етики, затверджених Міністерством юстиції України.

Крім того, у разі, коли нотаріусом попередньо до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) подавалась заява про відпустку, тимчасове зупинення нотаріальної діяльності на визначений період або до закінчення воєнного стану, перед подачею заяви про включення до Переліку, він має подати заяву про поновлення нотаріальної діяльності або перевірити відомості про своє тимчасове зупинення з головним спеціалістом Управління нотаріату:

по місту Києву – Кульбака Юлія Вадимівна, телефон: (098)8373469;

по Київській області – Бикова Маріанна Вікторівна, телефон:(067)7890113.

Також при направленні заяви про включення до Переліку просимо врахувати, що у випадку відповідності нотаріуса абзацам другим, п’ятим, шостим, сьомим, восьмим підпункту 9 пункту 2 Постанови, але не відповідності нотаріуса абзацам третім та/або четвертим підпункту 9 пункту 2 Постанови зазначити про це в своїй заяві окремо.

Просимо нотаріусів сумлінно та відповідально поставитись до процесу складання та направлення заяв про включення до Переліку і нагадуємо про персональну відповідальність за порушення норм чинного законодавства.