25-06-202010:09

Спеціалісти ДРАЦС ознайомлюють співробітників ЦНАП з процедурою прийняття заяв для реєстрації народження

Своїм досвідом наразі вже поділилися фахівці Деснянського, Святошинського, Дарницького, Голосіївського, Оболонського та Шевченківського районних відділів ДРАЦС столиці.

«Тільки розуміння всіх нюансів даної процедури є основою для реалізації її на належному рівні. Безумовно, у співробітників ЦНАП виникають питання у зв’язку з отриманням нових повноважень. Саме тому наші спеціалісти проводять необхідне навчання, роз’яснюють повноваження та ознайомлюють колег із потенційними питаннями, які можуть виникнути у громадян» - зазначила керівник Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації #центральнаюстиція Рада Дашутіна.
Зауважуємо, що подати заяву про державну реєстрацію народження можна одразу через 3 локації:

- Відділ ДРАЦС за місцем проживання батьків або народження дитини.

- Пологовий будинок.

- ЦНАП (заява про надання послуги про державну реєстрацію народження подається не пізніше одного місяця з дня народження дитини).

Разом із заявою подаються паспорти батьків і заявника (якщо з відповідною заявою звертається третя особа) та документ, що підтверджує факт народження дитини, визначений законодавством. Якщо батьки одружилися за кордоном, необхідно буде також пред'явити належним чином легалізований документ про шлюб.

Звертаємо увагу, що всі документи, складені іноземною мовою (про одруження, паспорти батьків, заяви тощо) мають надаватися, обов'язково з їх засвідченим, у встановленому порядку, перекладом на українську мову. Подружжя буде апріорі вказано батьками дитини, а якщо батьки не одружені, народження буде зареєстровано у одинокої матері або із одночасним визнанням батьківства на підставі спільної заяви обох батьків.

Обов'язковою є присутність батьків при подачі заяви про державну реєстрацію народження, якщо вони не перебувають у шлюбі або якщо мають різні прізвища. У разі неможливості звернутися особисто, відповідні заяви, підпис на яких засвідчено в установленому порядку можуть бути подані уповноваженим представником.

Нагадуємо, 17 червня очільник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Кирило Міненко та директор Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг столиці Наталія Шамрай підписали узгоджене рішення щодо розширення повноважень столичних ЦНАПів при прийнятті заяви про державну реєстрацію народження.

Існують різні життєві та навіть нестандартні ситуації, пов'язані з народженням дитини та визначенням її походження, тому радимо не соромитися та звертатися за додатковою інформацією до спеціалістів #центральнаюстиція!