10-04-202016:01

Кирило МІНЕНКО: У центральній юстиції вжито всіх необхідних обмежувальних заходів задля того, щоб уберегти працівників та відвідувачів від зараження

Кирило МІНЕНКО: У центральній юстиції вжито всіх необхідних обмежувальних заходів задля того, щоб уберегти працівників та відвідувачів від зараження

 

До 24 квітня поточного року в Україні запроваджено карантинні заходи, зачинено торгівельно-розважальні центри, обмежено пасажирські перевезення, більшість працівників переведені на дистанційний режим роботи.

Однак у багатьох все ж виникають нагальні питання, які необхідно владнати саме зараз: чи то реєстрація народження малюків, виконання рішень суду або отримання послуг у нотаріуса.

Насамперед у центральній юстиції вжито всіх необхідних обмежувальних заходів задля того, щоб уберегти працівників та відвідувачів від зараження: скасовано особисті прийоми, запроваджено дистанційний режим роботи для окремих структурних підрозділів та умови дотримання спеціальних санітарно-гігієнічних вимог у приміщеннях.

Незважаючи на введення карантину, ми відкриті для надання послуг нашим громадянам.

Усі відповіді на питання, що стосуються організації нашої роботи, громадяни можуть отримати за телефонами:

(044) 278 88 70 (м. Київ),

(044) 237 69 84(Київська область),

(0472) 33 29 48 (Черкаська область),

написавши листа на адресу:

провулок Музейний, 2Д, м. Київ, 01001,

або ж у месенджери – Facebook – Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ), Instagram – cental_justice,

а також заповнивши одну з онлайн-форм «Зв’язатись з нами»:

 https://form.jotform.com/200386274667058 

(для інформаційних запитів, офіційних звернень з метою отримання відповіді у письмовій формі),

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGeJ8GnxZeG0uVRU8mXOL20DfsUA_BMYI560-l1I0-JQB79w/viewform.

Для консультацій у нас працюють чати-помічники у Telegram із різних напрямів роботи (ДВС, нотаріат, ДРАЦС, Колегії з розгляду скарг у сфері держреєстрації). Зупинимось по кожному з них.

Відділи ДРАЦС міста Києва здійснюватимуть прийом громадян з 10 до 16 години з вівторка по суботу виключно з питань державної реєстрації народження, смерті, шлюбу чи розірвання шлюбу згідно з заявами, поданими до 13.03.2020, а також щодо видачі документів для підтвердження родинних стосунків з померлим (у разі пред'явлення відповідного документа про смерть);

усі питання, що стосуються роботи відділів, можна задати у телефонному режимі: 

(098) 214 12 44 (м. Київ),

 (044) 425 47 99,

(044) 462 58 62 (Київська область),

(0472) 6334 78 (Черкаська область),

а також написати на пошту vcs@kv.drsu.gov.ua (м. Київ),vcs@ko.drsu.gov.ua (Київська область), vcs@ck.drsu.gov.ua (Черкаська область),

до вебпорталу [dracs.minjust.gov.ua] (https://dracs.minjust.gov.ua/)

чи у Telegram – @civilactsdepartment_bot.

Загалом у центральній юстиції (Київ, Київська та Черкаська області) за період карантину було зареєстровано більше 800 шлюбів.

Це приблизно на 50% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. При цьому і кількість розлучень зменшилась на 40%.

На сьогодні відділи ДРАЦС здійснюють такі реєстрації за заявами, поданими ще до впровадження карантину, а також у визначених законом випадках (наприклад, у рамках пілотного проекту «Шлюб за добу») реєструють шлюби до спливу місячного терміну.

Церемонія одруження проходить у звичайному порядку, звісно, з огляду на епідеміологічну ситуацію та з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції, наречені та працівники відділів спілкуються, отримують документи у засобах індивідуального захисту в масках та рукавичках. Також обмежено кількість осіб в одному приміщенні.

Деталі церемонії обговорюються з нареченими та, хочу відмітити, більшість з них розуміє, що вони несуть відповідальність за свою безпеку й безпеку тих, хто їх оточує. І якщо на початку карантину деякі наречені виявляли побажання, щоб на церемонії була присутня певна кількість запрошених (здебільшого до 8 осіб), то на сьогодні життя та здоров'я батьків, своєї другої половинки та друзів постають на перше місце. Все більше пар хочуть, щоб церемонія була проведена лише для них.

Наразі прийом заяв на реєстрацію шлюбу безпосередньо у приміщенні відділів ми не здійснюємо. Водночас наречені мають можливість подати таку заяву онлайн через вебпортал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» та обрати дату державної реєстрації шлюбу, яка призначається відповідно до вимог законодавства.

 

Відділи ДВС працюють у штатному режимі.

Майте на увазі, на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його скасування державні виконавці не будуть виконувати такі рішення:

- примусове виселення з житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

- примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

ЗАКОН  УКРАЇНИ від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Як і раніше, інтенсивно виконуємо рішення щодо стягнення аліментів та заборгованої заробітної плати.

 

Київ:

Протягом березня  2020 року боржниками сплачено аліментів на загальну суму 16 432 335 грн.

Станом на 01.04.2020 у територіальних відділах державної виконавчої служби міста Києва підлягало виконанню 3084 виконавчих документів щодо заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами на суму 134 489 067 грн.

Водночас слід зазначити, що протягом березня 2020 року до територіальних відділів державної виконавчої служби міста Києва надійшло на виконання 644 виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами на суму  16 740 475 грн.

 

Київська область:

За березень 2020 року боржниками сплачено аліментів на загальну суму       20 637 434 гр., з них у зв’язку з застосуванням обмежень, встановлених частинами девятою та дванадцятою статті 71 Закону України «Про виконавче провадження», стягнуто коштів у сумі 4 248 000 грн.

Стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами

Водночас слід зазначити, що за період з 01.03.2020 по 01.04.2020 у територіальних відділах державної виконавчої служби Київської області надійшло на виконання 4 виконавчих документи щодо заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами на суму 171 863 грн.

Завершено протягом вищевказаного періоду 7 виконавчих документів на суму 350 464 грн.

 

Черкаська область:

Стягнуто аліментів на суму 40 304 331 грн. Стягнуто заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами, 7 899 116 грн, які перераховані 639 стягувачам. З них з арештованих рахунків ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» стягнуто 6 394 212 грн заборгованості по заробітній платі, які перераховано на користь 597 стягувачів.

Не обов’язково йти до відділу фізично, щоб отримати квитанцію чи реквізити для сплати боргу.

Це можна зробити дистанційно.

Як саме?  

За адресою в мережі інтернет https://asvpweb.minjust.gov.ua, де також забезпечена можливість онлайн-сплати ( за умови, що у вас є постанова про відкриття виконавчого провадження), постанова містить ідентифікатор доступу  у правому нижньому куту тексту чи через QR-код, який знаходиться в лівому верхньому кутку постанови.

Під час формування запиту на онлайн-сплату відображатиметься загальна заборгованість за виконавчим провадженням з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження.

У випадку, коли суми коштів, які сплатили на рахунок органу державної виконавчої служби, достатньо для погашення суми заборгованості, державний виконавець готує розпорядження про перерахування коштів, після чого виносить постанову про закінчення виконавчого провадження, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження.

 

Що робити, коли постанови про відкриття виконавчого провадження немає та, як наслідок – ідентифікатора доступу.

За посиланням на сайті Мінюсту «Автоматизована система виконавчого провадження» https://asvpweb.minjust.gov.ua встановити в якому відділі державної виконавчої служби перебуває виконавче провадження, після чого звернутися за інформацією щодо суми сплати за номером телефону чи на електронну адресу (система містить дану інформацію) https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Також зазначену інформацію можна знайти у Єдиному реєстрі боржників – систематизована база даних про боржників, що є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження України та ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна.

Майте на увазі, відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників, є відкритими та розміщуються на офіційному вебсайті, доступні  в режимі онлайн 24/7. Дані про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження , виключаються із так званої дошки ганьби одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

Також Ви можете дізнатись деталі щодо виконавчого провадження за телефонами відділів, які вказані на сайті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ):

м.Київ https://kyivobljust.gov.ua/structure_pidrozdily/upravlinnya_dvs_kyiv

Київська область: https://kyivobljust.gov.ua/structure_pidrozdily/upravlinnya_dvs_kyivobl

Черкаська областьhttps://kyivobljust.gov.ua/structure_pidrozdily/upravlinnya_dvs_cherkas

Крім того, Ви можете направляти заяви та звернення поштою на відповідні адреси відділів. Зразки необхідних заяв можете скачати на нашому сайті https://kyivobljust.gov.ua/poslugy/poslugy_vykonavcha/zrazki_zayav.

 Користуйтесь послугами державної виконавчої служби онлайн та залишайтесь вдома!

 Дистанційну консультацію щодо стану виконання рішень суду та інших органів можна отримати за телефонами: 

(044) 401 00 35 (м. Київ), 

(044) 237  69 61, (044) 237 69 62, (044) 237 69 63 (Київська область), 

(0472) 71 21 54(0472) 71 22 19  (Черкаська область),

також написавши на пошту dvs_kiev@ki.minjust.gov.ua (м. Київ), info@ko.dvs.qov.ua  (Київська область), info@ck.dvs.gov.ua  (Черкаська область), чи у Telegram – @centraljusticedvs_bot.

 

Скарги у сфері державної реєстрації продовжують розглядатися в одноособовому порядку щодня. Подати скаргу можна через портал державних послуг iGov –igov.gov.ua/service/333/general,

поштову скриньку за адресою: м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 15, або ж проконсультуватись через Telegram –@kolegia_centraljust_bot.

Альтернативними формами звернення для отримання послуг у сфері держреєстрації є телефонне: (044) 541 07 21(066) 69 34 543, електронною поштою –viktoriia_2404@ukr.net або ж через Facebook-месенджер сторінки Управління державної реєстрації ЦМУ МЮ (м. Київ).

 

Прийом громадян нотаріусами України здійснюватиметься виключно для вчинення невідкладних нотаріальних дій, пов’язаних з можливим пропуском передбачених законодавством строків, а також порушенням прав громадян, за попереднім записом телефоном.

Наголошуємо, з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Крім того, отримати відповідь на свої питання щодо вчинення нотаріальних дій можна шляхом поміщення відповідного листа до скриньки для звернень громадян, що розміщені в усіх нотаріальних конторах країни, та через Telegram – @centralnotarybot.

Звернутися до «гарячих» телефонних ліній з питань нотаріату можна за такими номерами: (044) 234 99 91 (м. Київ), (044) 237 69 76 (Київська область), (0472) 37 32 52 (Черкаська область).

Поштові, електронні адреси та контакти всіх підрозділів та територіальних відділів Ви можете знайти за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/structure.

Ще раз наголошуємо на тому, що наразі життя і здоров’я громадян нашої держави перебуває у потенційній небезпеці, тому радимо користуватися всіма можливостями «Держави у смартфоні».

Бережіть себе та звертайтесь до державних інституцій без ризику для здоров’я!