10-08-202116:45

До уваги органів місцевого самоврядування (рад та їх виконавчих органів)!

Рішення нормативного характеру рад та їх виконавчих органів є невід'ємною складовою правової системи (стаття 144 Конституції України передбачає, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов’язковими до виконання на відповідній території).

Дедалі більше правовідносин у повсякденному житті наших громадян регулюються нормативно-правовими актами органів місцевої влади.

Зважаючи на адміністративну реформу та розширення нормотворчих повноважень місцевих органів влади наголошуємо на необхідності:
- здійснення системних заходів з приведення власних актів нормативного характеру у відповідність до нових законів України або внесених змін до діючих шляхом внутрішнього та зовнішнього опрацювання їх змісту;
- підвищення якості регіонального законодавства, його узгодженості, систематизації тощо.

Такий крок сприятиме покращенню загального рівня регіонального законодавства та посилить контроль за своєчасним здійсненням органами місцевого самоврядування заходів щодо приведення власних актів у відповідність, а також підтриманню таких актів в актуальному стані.

Адже тривале приведення рішень у відповідність законодавству суттєво ускладнює правозастосовну практику, зумовлює правові спори через застосування положень цих актів.